Selecteer een pagina

Je hoeft niet je hele levensstijl te veranderen om je beter te voelen, in vorm te komen of af te vallen. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken. Een goede immuniteit is essentieel om de frequentie van ziek worden te verminderen. Maar hoe weet je zeker dat je goede weerstand opbouwt? In onze blog lees je over zeven tips om je weerstand te verhogen. Met deze tips wapen je je zo effectief mogelijk tegen de winterse bacteriën, virussen en de kans op griep. 

1. Verander je eetgewoontes

Als je jouw lichaam de verkeerde brandstof en het verkeerde voedsel geeft, krijg je vroeg of laat spijsverteringsproblemen en problemen met het immuunsysteem. Een uitgebalanceerd en gezond voedingspatroon zorgt ervoor dat je energieniveau herstelt. Als je je spijsvertering wilt verbeteren, moet je eerst weten hoe je spijsvertering werkt en op basis daarvan je dagelijkse voeding aanpassen. Vermijd suiker en bewerkte voedingsmiddelen. Eet bijvoorbeeld zoveel mogelijk groenten, fruit en vezels. Vezels bevatten namelijk de meeste vitaminen en mineralen. En vezels vertragen de opname van suiker, zodat je langer van je energie kunt genieten.

2. Zware stress of depressiviteit

Twee factoren die de goede weerstand verlagen zijn stress en depressie. Stress wordt beschouwd als een negatief effect en een van de belangrijkste oorzaken van een lage weerstand in de huidige samenleving. Stress kan een factor zijn tijdens periodes van uitputting, omdat emotionele of gespannen emoties veel energie kunnen wegslurpen.

Het belemmerd niet alleen de goede weerstand, maar het verstoort ook het endocriene (hormonale) systeem ernstig. Om de lage weerstand te verhogen is het belangrijk dat je de bron van deze stress gaat aanpakken. In het dagelijks leven hoeven e-mails niet direct beantwoord en afgehandeld te worden. Laat je telefoon rinkelen en doe verder waar je mee bezig bent. Je zult merken dat dit je een gevoel van rust geeft.

Praat in ieder geval met je vrienden en familieleden over je problemen en oefen ontspanningstechnieken om de last die je draagt ​​te verlichten. Meditatie, yoga, tai chi en massage zijn allemaal effectieve manieren die helpen voor de lage weerstand verhogen.

3. Gebrek aan rust of slaaptekort

Tijdens de slaap worden mentale en fysieke gifstoffen uit onze interne systemen verwijderd. Oude cellen worden vervangen door nieuwe en het lichaam en geest worden verjongd. Je moe voelen is vaak het gevolg van te weinig rust. Als je niet genoeg slaapt, heeft je lichaam niet genoeg tijd om gifstoffen te verwijderen. En gifstoffen verstoppen verschillende kanalen, waardoor zowel je spijsvertering als je immuunsysteem worden aangetast.

De hoeveelheid slaap die nodig is, verschilt van persoon tot persoon. Ben je nog moe als je wekker gaat? Dan heb je niet genoeg geslapen. Zoek in dit geval naar de oorzaak van de behoefte aan nachtrust. 

4. Overmatig gebruik van geneesmiddelen

Elk jaar nemen steeds meer mensen medicijnen zoals antibiotica. Het woord “antibioticum” betekent “tegen het leven”. Daarom weten we dat het onnodige gebruik van deze medicijnen de goede microben in het spijsverteringsstelsel kan beschadigen en ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

5. Verminder overmatig alcoholgebruik

De meesten van ons weten dat sociaal aanvaarde drugs zoals alcoholische dranken schadelijk zijn voor onze natuurlijke gezondheid. Alcoholgebruik veroorzaakt vernietiging van de slijmvliezen van de luchtwegen, het spijsverteringsstelsel en het urogenitale systeem. Alcohol drinken heeft ook een negatieve invloed op de vitamines A-status in het bloed. Aangezien vitamines A een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem, is dit zeer schadelijk voor de afweer van het lichaam en een factor voor een verminderde weerstand. 

Een makkelijke manier om van de afvalstoffen in je lichaam af te komen. Is door je dag te beginnen met een kleine liter water. Als je lichaam voldoende gehydrateerd is, speelt dit een belangrijke rol in je afweer tegen virussen en bacteriën.

Ga bewegen

Het is aangetoond dat sporten en frisse lucht helpt bij het bestrijden van depressie en een slecht humeur. Verkoudheid loop je namelijk meestal binnen op, in afgesloten ruimtes. Door het vele binnen zitten kunnen we ook depri-achtig worden en zijn we eerder vatbaar voor virussen. Je weerstand kan echter afzwakken door afkoeling, waardoor je gevoeliger bent om virussen te pakken. Zorg er daarom voor dat je niet te veel afkoelt en verkouden wordt als je buiten bent.

Begin je dag begint met wandelen en verhoog dit geleidelijk naar sporten als dat nodig is. Een workout die veel resultaat geeft in één minuut is de plank. Het lijkt eenvoudig, maar het werkt bijna elke spier in je lichaam. 

Sociaal contact

Uit sociaal contact kun je veel energie halen. Deel uitmaken van een groep geeft je een goed gevoel en je kunt wat tijd besteden aan praten over je problemen en luisteren naar anderen. Maak je hoofd leeg en geniet van je tijd samen. Erg belangrijk is om zoveel mogelijk roddelen te vermijden. Op het eerste gezicht is het misschien leuk om je uit te laten, maar roddelen zorgt voor een negatieve sfeer.