Selecteer een pagina

Tegenwoordig zijn er veel manieren om snel en verantwoord af te vallen. Een balans tussen eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten is vaak het geheim van de meeste diëten. Maar welk dieet is nu het beste? Lees in onze blog alles over de populairste verschillende diëten.

Het DASH-Dieet 

DASH staat voor “Dietary Approaches to Stop Hypertension” en is oorspronkelijk ontworpen om een hoge bloeddruk te verlagen zonder medicatie. Het DASH dieet is rijk aan verse producten zoals fruit, verse groenten en magere zuivelproducten. Ook bestaat je dieet voornamelijk uit volle granen, kip, vis en noten. Je eet enkel alleen kleine porties rood vlees, zoetigheid en suikerhoudende frisdranken.

Koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet is een effectief dieet waarbij je relatief veel energie uit eiwitten en vetten haalt, en een lage calorie inname uit koolhydraten. Het wordt over het algemeen beschouwd als een gemakkelijk te volgen dieet dat je kunt aanpassen aan jouw smaak.

Tijdens het dieet is de energie inname lager dan 130 gram koolhydraten per dag. Wanneer je minder dan 50 gram koolhydraten eet, noem je dat een keto dieet. Koolhydraten in ons voedsel zijn suikers, zetmeel en vezels. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in brood, aardappelen, peulvruchten, groenten en fruit, maar ook in frisdrank, koekjes en snoep. 

Ketogeen dieet

Het ketogene dieet is voornamelijk gebaseerd op vetrijke voedingsmiddelen om de vetverbranding te stimuleren. De ketonen die worden geproduceerd voorkomen epileptische aanvallen. Je vermijd bij dit dieet brood, aardappelen, pasta en andere koolhydraat rijke voedingsmiddelen. Het zijn met name de geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers die een hoge door eet factor hebben. 

Het keto dieet heeft veel overeenkomsten met koolhydraatarme diëten (denk aan het populaire Atkins-dieet). Er zijn echter verschillen. Het keto dieet vermindert ook drastisch het koolhydraatarm eten, maar in plaats daarvan eet je veel vetten. De nadruk moet wel liggen op vetten die rijk zijn aan omega-3-vetzuren , in plaats van verzadigde vetten of transvetzuren.

Vegetarisch dieet

Dit is een dieet dat geen vlees, vis of gevogelte in de voeding bevat. Ook kip en schaal- en schelpdieren staan ​​niet op het menu. Het dieet omvat het eten van andere dierlijke producten zoals eieren, melk en honing. Vlees en vis bevatten veel eiwitten en weinig koolhydraten. Het is hierbij belangrijk dat je die vervangt door eiwitrijke voedingsmiddelen, gezonde vetten en koolhydraatarm voedsel. Zodat je er voor zorgt dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Mediterrane dieet

Het dieet legt de nadruk op plantaardige voeding en daarna op vlees. In sommige gevallen wordt er helemaal geen rood vlees gebruikt. Waardoor het ideaal is om te combineren met een vegetarisch of veganistisch dieet. 

Paleo dieet

Dit dieet neemt je mee terug naar de prehistorie. Het brengt je terug naar het voedsel dat je vroeger in de eerste plaats at. Je eet voornamelijk voedsel dat op dat moment al beschikbaar was. Je moet hierbij denken aan (gedroogd) fruit, wortels en groenten. 

Zo worden zout, zuivelproducten en granen niet in de voedingsschema’s meegenomen. Dus geen genetisch gemanipuleerd voedsel of voedingsproducten die vol zitten met toegevoegde suikers. Het heeft veel gemeen met de bovenstaande diëten. Bij dit dieet moet je ook je maaltijden plannen vanuit het oogpunt van “Low Carb High Fat”.

Intermittent fasting

Bij intermittent fasting wordt niet verteld wat je moet eten, maar wanneer en hoe lang je wel of niet eet. Populaire vormen zijn ‘afwisselend vasten’ en ‘periodiek vasten’. Afwisselend vasten betekent de ene dag heel weinig eten afwisselend met een dag waar je alles kunt eten. Periodiek vasten houdt in dat je 1 tot 2 dagen per week vast, en 5 tot 6 dagen per week niet. Deze afslankmethode kan je helpen overtollige kilo’s te verliezen. Zorg er wel voor dat je lichaam uiteindelijk meer calorieën verbrandt dan dat het calorieën binnenkrijgt. 

Weight Watchers dieet

In principe kun je bij het Weight Watchers dieet eten wat je wilt. Je wordt aangemoedigd om gezonde keuzes te maken. In Weight Watchers heeft elk voedingsmiddel een specifieke score. Je leeftijd, lengte, gewicht en geslacht bepalen het aantal punten dat je per dag kunt gebruiken. Het Weight Watchers dieet is het beste dieet voor snel gewichtsverlies. De meeste gezonde voedingsmiddelen zijn inbegrepen

Bij het volgen van een gezond dieet is het veel beter om je te focussen op centimeters. Niet elke gram die verdwijnt is meteen zichtbaar. Of je nu gaat minderen in koolhydraten eten, je wilt houden aan een aantal calorieën of je gaat een uur vasten. Het is belangrijk dat je zorgt voor een gezonde levensstijl en voldoende beweging, om het zo lang mogelijk vol te houden.